Çörek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Çörek, Çörek, kökeni eski Türkçeye dayanan ve yuvarlak ekmek anlamına gelen az yağlı, tuzlu veya şekerli, içerisinde yumurta bulunan hamur işlerine verilen addır. Poğaçalar, açmalar ve birçok börek bu sınıfa girmektedir. Çörek genellikle hafif gevrek bir yapıdadır örneğin peynirli poğaça. Çörek günümüzde birçok şekilde ve birçok malzeme ile yapılmaktadır. En çok bilinen çörek türü ise paskalya çöreği ve ay çöreğidir.


Ay Çöreği Malzemeleri

  • Bir su bardağı ılık su
  • Bir su bardağı ılık süt
  • 125 Gram tereyağı veya margarin
  • İki adet yumurta
  • Un (Yaklaşık dört su bardağı)
  • Bir paket yaş maya
  • Bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı şeker

İçi için

  • Peynir ve maydanoz

Ay Çöreği Nasıl Yapılır?


Derin bir kap içerisine yaş maya, ılık su, ılık süt, tuz ve şeker alınarak iyice karıştırılır. Tuz ve şeker eriyinceye kadar karıştırma devam eder. Bu sırada tereyağı eritilir ve kabın içine eritilmiş tereyağı da eklenir. Son olarak unumuzu da ekleyip ele yapışmayacak kıvamda gayet yumuşak bir hamur hazırlanır. Yaklaşık yarım saat mayalanması için dinlenmeye bırakılır ve bu sırada maydanozlar iyice ayıklanıp yıkanarak peynirli iç harç hazırlanır. Hamur mayalandıktan sonra çörek yapımına başlanır. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak beze haline getirilir. Tatlı tabağı büyüklüğünde açılan bezenin içine bir miktar peynir harcı koyulduktan sonra hamur uç kısmından sigara böreği gibi sarılır. Sarma işleminin ardından hamur ay şeklini alacak şekilde kıvrılır ve yağlanmış tepsi içerisine dizilir. Tüm hamur bitinceye kadar aynı işlem uygulanmaya devam eder. Son olarak beyazından ayrılan yumurta sarıları çöreğin üzerine sürülür ve susam ile çörek otu atılarak süslenir. Önceden ısıtılmış 200 derecede yaklaşık yirmi dakika pişen çöreklerimiz istenilen şekilde servis edilir. Bu yapım oldukça meşhur olan kruvasan yapımına ve şekline benzemektedir.


Paskalya Çöreği Malzemeleri
  • Bir su bardağı ılık süt
  • Bir su bardağı ılık su
  • 200 gram tereyağı
  • İki yumurta
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • Yarım paket yaş maya
  • Yarım yemek kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un
  • Fındık veya kırılmış badem

Paskalya Çöreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle süt, ılık su ve mayayı bir kapta iyice karıştırıyoruz. Üzerine yumurta ile iyice çırpıp karıştırdığımız yumurtanın akını ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Yumurta sarıları daha sonra üzerine sürülmek için bir kaba bırakılır. Ardından eritilmiş tereyağı ve mahlep sırası ile eklenir. Son olarak un da ilave edilerek gayet yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Mayalanması için yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakılan hamur mayalanma işleminin ardından çörek yapımı için hazır hale gelir. Büyük paskalya çörekleri için hamur on beş parçaya daha küçük yapmak isteniliyor ise otuz eşit parçaya ayrılır. Biz on beş parça ile pofuduk çörekler yapalım. Her parça alınarak balık sırtı adı verilen şekli oluşturabilmek için üç parçaya ayrılır ve parçalar saç örgüsü şeklinde örülür. Tüm on beş beze aynı işlemi görür ve yağlanmış veya yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülen paskalya çöreklerimiz ezilmiş fındık veya badem ile süslenir ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakılır. Bizim yöresel tariflerimizden tek farkı şeker oranının fazla olmasıdır.

Çörek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Güncel

Çörek Otu Diyeti Nasıl Yapılır?

Çörek Otu Diyeti Nasıl Yapılır?

Güncel

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Bal Tarçın Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Bal Tarçın Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çörek otu bal tarçın, her bir besin maddesi sağlık için inanılma faydalıdır. Malzemeler birbiri ile karıştırarak tüketildiğinde her birinin ayrı ayrı faydasından [...]

Çörek Otu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Çörek Otu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Çörek Otu Kürü, Çörek otu Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişen ve dünyanın da birçok ülkesinde yetişen, ince yapraklı otsu bir bitki türüdür. Çörek otunu [...]

Öğütülmüş Çörek Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Öğütülmüş Çörek Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Öğütülmüş Çörek Otu, Türkiye ve Dünya'nın hemen hemen her bölgesinde yetişen ince yapraklı, 40 cm boylarında olan tarla bitkisi çörek otu olarak bilinmektedir. Ç�[...]

Çörek Otunun Cinselliğe Faydaları ve Kullanımı

Çörek Otunun Cinselliğe Faydaları ve Kullanımı

Çörek Otunun Cinselliğe Faydaları, Yaşama uyum sağlamak adına yaşamış olduğumuz toplum bireyi birtakım hasletlere sürüklemektedir. Örnek vermek gerekirse eğer toplu[...]

Bebeklere Çörek Otu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklere Çörek Otu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklere çörek otu yağı, çörek otu dünyanın birçok yerinde yetiştirilen ve kullanılan bir bitkidir. Rahatlıkla evinizin balkonun da bile yetiştirebilirsiniz. Çörek [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6