Öğütülmüş çörek otu, Türkiye ve dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında olan bir tarla bitkisi olan çörek otunun tohumlarının öğütülmüş halidir. Çörek otu, yüzyıllardır şifalı ot olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. İçerisinde yüksek miktarda A vitamini, protein ve çeşitli besin yağları bulunur. Günümüzde birçok araştırmaya konu olmuş ve özellikle kanser tedavisinde potansiyel bir şifalı ilaç olarak görülmektedir. Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
Öğütülmüş Çörek Otu Nasıl Hazırlanır? Çörek otu, kahve değirmeni, kahve öğütücüsü veya karabiber öğütücüsünde kepek iriliğinde öğütülmelidir. Sonra beklemeden hap gibi alınır ve su ile yutulur. Ağızda çiğneyerek de tüketilebilir fakat tam öğütülmezse bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Öğütüldükten sonra bekletilirse yapısı bozulur ve yağ asitleri buharlaşır, bunun sonucunda verimi azalır. Aç karnına alınması tavsiye edilmez, çünkü midede ekşime ve yanma gibi tahrişlere sebep olabilir. Nasıl Kullanılır?
Yan Etkileri Nelerdir? Kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda önerilen miktarda kullanıldığında karaciğer fonksiyon testlerini bozabilir. Bu nedenle, kemoterapi ve radyoterapi günlerinde alınmaması gereklidir. Çörek otu hamilelik süresince kullanılırsa vücuda zarar verebileceği söylenmektedir. |