Amasya haşhaşlı çörek nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Geleneksel Anadolu lezzetlerinden biri olan haşhaşlı çörek, özellikle Amasya yöresine ait bu tarifle sofralarınızı şenlendirecek. Un, haşhaş ve baharatların uyumunu yansıtan bu nefis çörek, hem görünümü hem de lezzetiyle dikkat çekiyor.

19 Kasım 2025

Amasya Haşhaşlı Çörek Tarifi


Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya (veya 20 gr yaş maya)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (akı üzeri için, sarısı iç harcına)

Haşhaşlı İç Harcı İçin:


  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Üzeri İçin:


  • 1 adet yumurta akı
  • Çörek otu veya susam

Yapılışı:

  • Derin bir kabın içerisine ılık süt, ılık su, sıvı yağ, şeker ve instant mayayı ekleyip karıştırın. Maya eriyip köpürdükten sonra unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın.
  • Tuzu ekleyip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğurun.
  • Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir yerde 1-1,5 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • İç harcı hazırlamak için; haşhaş, toz şeker, yumurta sarısı ve sütü bir kasede karıştırın. İsterseniz tarçın ekleyip tekrar karıştırın.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp, hafifçe un serperek tekrar yoğurun ve 4 eşit parçaya bölün.
  • Her parçayı merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın. Üzerine hazırladığınız haşhaşlı iç harcı eşit şekilde yayın.
  • Hamuru uzun kenarından rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarını kapatıp, halka şekli vererek tepsiye dizin.
  • Şekil verdiğiniz çöreklerin üzerini temiz bir bezle örtüp, 30 dakika daha mayalandırın.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine bez örtüp, ılınmaya bırakın.

Püf Noktaları:

  • Maya ve sıvıların ılık olması mayalanma için önemlidir.
  • Hamurunuz çok sert olursa az miktarda sıvı, çok yumuşak olursa un ekleyebilirsiniz.
  • İç harcı çok akışkan olmamalı, krem kıvamında olmalıdır.
  • Çöreklerin üzerine fırına atmadan önce yumurta akı sürüp çörek otu veya susam serpebilirsiniz.

Servis Önerisi:

  • Ilık veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yanında çay veya süt ile harika gider!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Güncel
Çörek Otu Diyeti Nasıl Yapılır?
Çörek Otu Diyeti Nasıl Yapılır?
;